Foto: Vincent Bos

Wachten

  Column

Tureluurs word ik ervan. Het eindeloos wachten als je een bedrijf aan de telefoon hebt. Dan word je aan het lijntje gehouden. En steeds vaker krijg je te horen dat het gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden. Dan leren de deskundigen hoe ze kunnen oefenen in het rekken van een gesprek.

Door Vincent Bos

Vanwege computerproblemen bel ik de fabrikant. Dan volgt het eerste keuzemenu. En daarna nog een. En. Eh. Jawel. Nog een. Zo zout heb ik het nog niet eerder gegeten. Voor een menu ga ik toch echt liever naar een restaurant. Enfin. Het lange wachten wordt beloond. Er komt iemand aan de lijn. Die echter voor iedere vraag even ruggenspraak moet houden met zijn mentor. De toon is gezet. Want zo duurt het gesprek wel even. Het eind van het liedje is dat ik een ander bedrijf moet bellen.
Dat is al net zo gehaaid als de eerste fabrikant. Ik krijg nog meer keuzemenu's. Als u aan de lijn blijft krijgt u een van onze assistenten. Het is bij elk bedrijf een beproefd recept. Ziek word ik ervan.

Teken van leven

Bij het tweede bedrijf kon ik het geduld niet meer opbrengen nog langer te wachten. Dat had ik al een tijd gedaan. Het ene na het andere muziekstuk kwam voorbij. Zelden is het een leuk nummer. Nooit eens The Beatles of The Rolling Stones. En eigenlijk is 'Ik sta op wacht' van Joop de Knegt het meest toepasselijke nummer. Al is het niet bepaald mijn favoriet.

Na een half uur was ik nog niets opgeschoten. De computer deed niets meer. Uit- en aanzetten hielp niet. Op allerlei knoppen drukken evenmin. Het werd tijd om andere hulptroepen in te schakelen. Die zouden langskomen. Gelukkig dat ik altijd op deskundigen kan terugvallen. En die hebben altijd het geduld om mijn problemen aan te pakken. Maar ik vreesde deze keer toch echt dat het apparaat naar de knoppen was. Of het zou aan de muis moeten liggen, maar dat geloofde ik niet. Ik besloot wat anders te gaan doen. Even het apparaat de tijd geven om tot rust te komen. En anders ik wel. En zie. Een half uur later vertoonde de computer een teken van leven. Ik werd er muisstil van.

Meer berichten