Foto: Vincent Bos

Nepnieuws

  Column

In Tilburg is een brief verspreid waarin gedreigd wordt met boetes voor iedereen die voor 6 december al met Kerstmis begint. De brief was nep. Je kunt er een boom over opzetten of dit humor is. De brief zal wel voor een piek aan klachten bij de gemeente hebben bezorgd. De brief deed me denken aan een actie van een oud-Elstenaar die wilde voorkomen dat de winkeliers voor 6 december al een etalage met kerstuitstraling hadden. BeSint eer ge begint, was de toepasselijke titel van de actie. De man haalde er zelfs het Duitse journaal mee.

Zelf houd ik ervan om alle feesten in de goede volgorde af te werken. Al hoor ik om me heen aan het geknal dat sommige mensen al aan oudjaar begonnen zijn. Er valt geen pijl op te trekken wie wanneer welk feest viert. Alsof ik al aan mijn verjaardag kan beginnen. En al valt die dan op de laatste dag van het jaar, ik ben echt geen oliebol om nu al de slingers op te hangen.

Collega's in complot

Zelf heb ik ook wel eens nepnieuws verspreid. Het is bar lang geleden. Op mijn werk was ik de organisator van de Tourpool. Een van mijn deelnemers had een renner op zijn lijst die aan de lopende band won en mijn collega zo aan veel punten hielp. Het was nog in de tijd dat nieuws van de fax kwam. De fax is zo'n apparaat waar papier uit komt. Ik zag mijn kans schoon en maakte een artikel dat leek op een faxbericht. Maar dat natuurlijk niet was want anders zou het nieuws bij alle dagbladen zijn beland. Collega's zaten in het complot. We schreven dat de renner betrapt was op doping en alle uitslagen ongeldig waren verklaard. Zo hoopt we onze collega in de wielen te rijden. Die trapte er met open ogen in. Totdat hij er achter kwam dat het allemaal uit de mouw was geschud. Hij heeft de Tourpool met glans gewonnen. Later hebben we met de hele club eens een brief opgesteld voor een collega en hem medegedeeld dat hij winnaar was geworden van de Paté La Friteuse. En hem wijs gemaakt dat het patat was van de beste aardappel die je maar kon bedenken. De man zat wel in de puree toen we hem zeiden dat de prijs niet bestond.

Meer berichten