Foto: Vincent Bos

Toespraak

  Column

Het Dorp van Wim Sonneveld klonk op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Lingewaard. Eerst citeerde Marianne Schuurmans enkele regels uit de klassieker. De burgemeester had ook kunnen kiezen voor Oerend Hard. Want ze is tenslotte in het geweer gekomen tegen motorbendes. Wel leuk natuurlijk dat ze haar toespraak inluidt met een oud nummer. Alsof ze zeggen wil dat er muziek zit in Lingewaard. Alleen kunnen Huissenaren daar zo weinig mee. Want Huissen is geen dorp maar nog steeds een stad.

door Vincent Bos

De burgemeester meldde trots dat de misdaadcijfers in Lingewaard zo laag zijn. Ik voelde me overvallen door het nieuws. Lingewaard staat in het criminaliteitsoverzicht van Nederlandse gemeenten wat lager dan Overbetuwe. In deze lijst betekent het juist dat Lingewaard het beter doet dan de buurman. Maakt me eigenlijk ook niets uit. Al die lijsten kunnen me gestolen worden.

Rede op de schaatsbaan

Marianne Schuurmans deed haar toespraak in de warme omgeving van zalencentrum De Kolk in Haalderen. Haar collega Toon van Asseldonk van Overbetuwe had de schaatsbaan in Elst als decor. Hij hoopte het ijs te kunnen breken met een toespraak over de mogelijkheden die de technische ontwikkelingen de mensheid bieden. Ik stond er een beetje bedremmeld bij. Want met techniek heb ik niets. Op social media begeef ik me amper. Ik maak me er altijd van af met de opmerking dat ik uit het tijdperk van de postduif stam. In het tijdperk van de app en van Facebook ben ik nu eenmaal een vreemde vogel.

Het is al een wonder dat ik de buitenlamp gemaakt heb. Bij het verwisselen van de lamp waarschuwde mijn moeder nog om eerst de stekker uit het stopcontact te trekken. Ik had er maling aan. Er ging geen lampje bij me branden. Met als gevolg dat ik toch even een schok kreeg. Maar de haren stonden niet recht overeind zoals je dat in films weleens ziet. Gaat ook moeilijk met een krullenbos. Enfin. Het lukte me de lamp aan de praat te krijgen. Maar zulk schokkend nieuws is dat ook weer niet.

Meer berichten