Foto: Vincent Bos

Wind

  Column

De wind is de laatste dagen adembenemend. Regelmatig moet ik me omdraaien wil ik een fatsoenlijk gesprek kunnen voeren. Degene die ik spreek, draait gelukkig mee. Anders wordt een gesprek ook lastig. Het omdraaien is ook nodig om te voorkomen dat alle paperassen wegwaaien. In Heteren is buiten praten haast onmogelijk tijdens de wedstrijd van het schapen drijven door border collies. Het is echt hondenweer. Maar de deelnemers trekken zich niets aan van de striemende regen en de stormachtige wind. Ze blijven kijken hoe hun concurrenten dan wel collega's het doen. Het zijn doorgewinterde mannen en vrouwen. Echt geen wollige types.

Laarzen staan thuis

Om met de organisatie te kunnen praten moet ik door de blubber stappen. Dan krijg je nog meer bewondering voor de veldwerkers. Pas als ik thuis ben kan ik de schade opnemen. Mijn broek zit onder de modder. Dat is me jaren geleden tijdens het werk ook eens overkomen. Kwam ik terug op kantoor en zei ik gekscherend dat ik een pak wasmiddel zou willen declareren. Maar dat idee werd meteen om zeep geholpen. Alsof ik dat echt van plan was. De schoenen zaten helemaal onder. "Heb je geen laarzen?", vroeg een andere collega. Natuurlijk wel. Maar die stonden droog thuis. Die vergeet ik elke keer. Die had ik ook niet bij me tijdens een natuurwandeling in de Klompenwaard jaren geleden. Wie vergeet nou deugdelijk schoeisel, halve zool, zo hoor ik mezelf zeggen.

Deze week is het niet veel beter met de weersomstandigheden. Weer heb ik een klus in de buitenlucht. Ik heb geluk dat de vrijwilligers onder de geopende klep van een auto koffie en appeltaart krijgen aangereikt. Juist onder die klep kan ik wat aantekeningen maken. Want schrijven op nat papier lukt doorgaans toch bar moeilijk. Ik zit al in mijn eigen auto als de vrijwilligers hun werk hervatten. Er moeten nog honderden planten worden gepoot. Even daarvoor hebben ze aangegeven dat het leuk is om in de natuur te werken. Ook nu gaan ze voortvarend aan de slag. Ze later er echt geen gras over groeien.

Meer berichten