Foto: Vincent Bos

Refrein

  Column

Midden in de nacht word ik wakker voor een sanitaire stop. Een even hinderlijke als noodzakelijke onderbreking van een diepe slaap. Zeg maar een soort nachtelijke plaspauze. Nog hinderlijker is het lied dat ik ineens in mijn hoofd heb. Het hele nummer heb ik van mijn lang zal ze leven nog niet gezongen. Ik ben het evenmin van plan dat ooit nog te doen. En nu ineens krijg ik het refrein er niet meer uit. Hoe ik ook probeer aan iets anders te denken. Het refrein hoor ik keer op keer. Daarmee is meteen de toon gezet voor de rest van de nacht. Iedere keer als ik van zijde wissel, komt dat lied voorbij. Gelukkig maar dat ik een uur later weer de diepe slaap te pakken krijg.

Het lied heb ik een paar dagen ervoor gehoord op een ouderendag. Een koor van vrolijke dames zong onophoudelijk: 'Een stekkie, een stekkie, een stekkie., een stekkie van de fuchsia'. Ook al geen plant die ik in huis heb. Laat staan dat ik van plan ben er een te kopen. Het is een lied uit de serie 'Ja zuster, neen zuster'. Een tv-serie uit lang vervlogen tijden. Fervente rokers maken altijd een eigen versie van het lied en dan heet het 'een trekkie, een trekkie'. Daar heb ik al net zoveel tabak van als van dat lied over die plant. Dat iemand tijdens een bloemlezing beweert dat het lied bij ouderen erg geliefd is, zal best, maar dan hoeft zo'n refrein toch niet 's nachts in mijn hoofd te gaan zitten.

Passie voor muziek

En ik houd best van vrolijke muziek. Doe er soms ook aan mee. Zeker als het carnaval is. Maar dat feest al een paar weken voorbij. Die klanken zijn verstomd. In de aanloop naar Pasen is stemmige muziek meer op zijn plaats. Dan zoek je een stekkie om naar The Passion te luisteren of naar de Matthäus Passion. En al zijn de woorden hetzelfde, de ene passion is de andere niet. Al klinkt voor iedereen The Passion of De Passion als muziek in de oren. En zeker worden beide uitvoeringen vertolkt door mensen met een passie voor muziek. Voorlopig zit ik met een stekkie. Het lied krijg je er nog niet een-twee-drie uit. Het heeft zich vast in mijn hoofd geplant.

Meer berichten