Foto: Vincent Bos

Bijen

  Column

Het nieuws is bijna aan me voorbijgegaan. De nieuwslezeres maakt me erop attent. Het is tijd voor de bijtelling. Dat lijkt me meer een woord van de belastingdienst. Maar ik begrijp uit het journaalbericht dat we als de wiederweerga de tuin in moeten hollen om bijen te tellen. Geen hommels maar bijen. Het nieuws zoemde natuurlijk al wat langer rond, maar nu is de tijd er rijp voor. Net als ik wil beginnen, roept er iemand. Ik antwoord: "Effe wachten, ik ben zo bij je."

We tellen wat af in ons leven. Enkele weken geleden nog mochten we vogels tellen. En als we dan een spaarzame reiger zagen, moesten we meteen denken dat een zwaluw nog geen zomer maakt. Ik kom doorgaans niet verder dan de familie roek die zich in onze tuin dagelijks meldt voor de broodkruimels. Ze zitten 's morgens al vroeg op de stoep alsof de vogels willen zeggen dat we moeten opschieten met eten want ze willen de restanten hebben. We kunnen wel meteen een half gesneden tarwe buiten leggen, maar daar zien we geen brood in.

Gaan we muggen tellen?

Kort daarop kwam de oproep om de vlinders te tellen. Ik zag dagen achtereen op verschillende plekken in het dorp een gele vlinder. Prachtig exemplaar. Geen idee welk soort het was. Nu zijn we bijen aan het tellen. Gaat niet zo gemakkelijk, begrijp ik van de nieuwslezeres. Het is te koud en dan laten ze zich niet zien. We mogen met de warme dagen van deze week in de herkansing.

Wat gaan we daarna tellen. Het aantal teken of het aantal muggen? Al is er nog geen teken van een muggenplaag te ontwaren. Misschien worden we wel gesommeerd het aantal muizen in de gaten te houden. Of we gaan een lijst bijhouden van het aantal slakken in de tuin. Al gaat dit tellen doorgaans een beetje traag. We kunnen alles tellen. Hoeveel wolken er langskomen, hoeveel eitjes in het merelnest zitten. Als ze me maar geen opdracht geven om het aantal mierenfamilies te gaan ontrafelen. Dat is toch niet te doen. Het is wel een intensief karwei als je alles moet bijhouden. Ik word er moe van. In ben nu al uitgeteld.

Meer berichten