Logo debetuwe.net


Driel krijgt bronzen beeldwerk ter ere van Jacob Jan Cremer

  Cultuur

DRIEL - De negentiende-eeuwse schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar Jacob Jan Cremer (1827-1880) heeft in zijn werk veelvuldig de Betuwe vastgelegd. Vooral de omgeving van het dorp Driel, waar hij in zijn jeugd de zomers doorbracht op het deftige buitenverblijf De Oldenhof.

Cremers kunst behoort op alledrie de genoemde terreinen in Nederland tot de hoogtepunten uit de negentiende eeuw, maar hij was ook sociaal bewogen en zette zich in voor het afschaffen kinderarbeid. In 1863 schreef Cremer de rede ‘Fabriekskinderen. Een bede, maar niet om geld’, waarmee hij kinderarbeid op de politieke agenda zette. Het zou echter tot 1874 duren tot het ‘Kinderwetje van Van Houten’ op initiatief van de Tweede Kamer werd ingediend. Bij de behandeling van de wet werd meermaals Cremers naam met ere genoemd.

“Het is verwonderlijk dat in Driel zo weinig refereert aan deze invloedrijke dorpsbewoner van weleer”, aldus Freddie Coenders. De historicus en voorzitter van de Historische Kring Driel geeft aan dat daar nu verandering in komt. Inmiddels is een opdracht verstrekt aan kunstenares Lia Krol uit Erichem om een bronzen beeldwerk te maken, geïnspireerd op Cremers verhaal ‘Kruuzemuntje’.

“Geen portretkop of borstbeeld van Cremer, maar een kind dat een rol speelt in een van zijn novellen. Niet alleen maakt dat het beeld speelser, minder plechtig, maar tevens verwijst het daarmee naar Cremers actie tegen kinderarbeid.” Vult neerlandicus en lid van de vereniging Theo Vos aan.

Het project wordt gesteund door belangrijke deskundigen: Marita Mathijsen (UvA); Peter van Zonneveld (LEI); Lotte Jensen (RU); publicisten over Cremer Henk Eijssens en Wiepke Loos en ten slotte Aad Meinderts, directeur van het Literatuurmuseum in Den Haag.

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Gemeente Overbetuwe; het Prins Bernhard Cultuurfonds; De Frans Mortelmans Stichting en Baltussen Konservenfabriek, die de Historische Kring Driel daarvoor zeer dankbaar is.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten