Foto: pr

Thomas slijt zolen voor zwarte scholen

  Sport

Het is nog fris op de vroege donderdagochtend als de runners, na het startschot van de directeur, van start gaan in Elst. Twintig docenten van de locatie Thomas a Kempis van het Arentheem College uit Arnhem rennen zich in het zweet voor het goede doel.

Elst - Verpakt in dry-fit shirts met het logo van de Jaap Run for Sharing Schools op de borst vertrekken ze.  Met het gebruik van de naam Jaap wordt ook een oud-docent van de school herdacht, gymdocent Jaap Breure kwam met zijn vrouw in de zomer van 2012 om bij een veerbootramp ter hoogte van Zanzibar. Daarom rennen vandaag ook zijn 2 kinderen mee.
Fris ogende meiden, godenzonen en iets ouder lijkende mannen gaan samen op weg naar de Thomas a Kempislaan in Arnhem-Noord. De blauwe shirts steken strak af tegen de van regenbuien zwangere lucht. Koninklijk blauw van Snelders Sport versus de kleur van de goede hemel die later opklaart.
Het blauw van de atleten voor een dag steekt feestelijk af tegen de groene weilanden in het buffergebied tussen Elst en Arnhem. Er wordt getoeterd door automobilisten, fietsers moedigen de runners met hun mond of met hun bel aan. Even wanen de zwetende docenten zich olympische atleten. Hun uitdagende Olympus is vandaag een school op een heuvel die voor enkele atleten na 11 kilometer een berg voelt in Arnhem-Noord
De docenten rennen naar hun school. Zoals in Afrika ook maar al te vaak kilometers moeten worden gerend of gelopen om onderwijs te volgen.

De blauwe streep versplintert rap. De meiden en de mannen rennen soms alleen en soms in groepjes 11,5 kilometer lang.

Is het een leraar natuurkunde, de decaan of de mediathecaris die als eerste aankomt? Winnen is vandaag niet belangrijk maar het meedoen en het gesponsord worden wel. Leerlingen, collega's, directie, familie en vrienden sponsoren de runners. Wat er uiteindelijk wordt 'opgelopen' is nog niet bekend maar de voortekenen zijn de onderwijsprojecten van Sharing Schools gunstig gezind. Deze organisatie wil meer zwarte scholen bouwen in Uganda. Vandaar de slogan van deze dag : Thomas a Kempis slijt zolen voor zwarte scholen.
 

Meer berichten