april 11, 2021

De Betuwe

De Betuwe is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wereldwijd nieuw product en bananennieuws

Verhoog de opbrengst van zacht- en steenfruit met 5x en verhoog de prijs die boeren voor hun producten ontvangen naar 3x. Dat is het doel van het Dutch Soft and Stone Fruit Demo Project in Servië. Vorig jaar werd het ondertekend door de Nederlandse Fruitteeltketen en twaalf bedrijven die eigendom zijn van de Nederlandse overheid, en nu is er ook beweging.

Op de site in Servië is begonnen met de bouw van een democentrum op een terrein van ongeveer een hectare. Inmiddels zijn vorige week de eerste transportvoertuigen in Nederland geproduceerd.


De Nederlandse Ambassade in Boedapest, Hongarije, heeft de basis gelegd voor de agrarische sector in Arilje, Servië. Op Twitter​ Het ministerie van Landbouw is ook verantwoordelijk voor Servië.

Gecultiveerd met mijnen en andere kaarten
Het is een driejarig programma genaamd ‘Netherlands Small-Fruit Solutions’ (NSFS), onderdeel van het ‘International Business Partners’-programma, ook wel bekend als PIB. Het doel is om de teelt van zacht fruit en kersen in het land te promoten en daarbij samenwerking te verkrijgen van de Federatie met Servische boeren enerzijds en Servische Kenniscentra anderzijds.

Om het project fysiek vorm te geven is inmiddels gestart met de bouw van een democentrum. Het eerste democentrum wordt ongeveer een hectare groot. Enveloppen bevatten tunnels, douchekappen en hagelnetten. De eerste stap wordt momenteel volgens plan gezet. Geleidelijk zullen alle projectpartners hun (technische) bijdrage leveren.

De eerste proeven beginnen eind april
Eind april wordt gestart met het aanplanten van het uitgangsmateriaal onder verschillende constructies: tunnels, douchekappen, plankenboogsysteem en hagelnetten. Geavanceerde technologie en mediumtechnologie: het doel is om de Servische teler altijd een andere optimale combinatie van een van de zes fruitvariëteiten te laten zien met een bladerdak van twee variëteiten. Dus in totaal twaalf categorieën. Op deze manier kan de boer de verschillen zien en kiezen op basis van prijs- en kwaliteitsvoorkeuren. De lancering vindt plaats in mei.

READ  Nederlandse vrouwen strijden tegen de wind op de thuiswedstrijd


Het programma richt zich op zes fruitsoorten: framboos, aardbei, blauwe bes, rode bes, braam en steenfruit, zoete kers voor de nieuwe markt. Per fruitsoort wordt een hightech en midtech teeltvariant getoond.

Stimulans voor fruitketen
Op dit moment groeien veel fruittelers in Servië uit met onveilige teelt, soms met een simpele plastic hoes. Servië heeft ongeveer 20.000 hectare zachtfruit en duizenden boeren. Deze telers gebruiken vaak zeer oude rassen, bijvoorbeeld de 40 jaar oude Willamate frambozenras. Dit betekent dat boeren moeten worstelen met ondermaatse, lage opbrengsten, wat resulteert in lagere prijzen en oogstverliezen, zegt Fred Evers. Hij is de coördinator van het project. “NSFS wil de zachtfruitteelt stimuleren en van de moestuin van enkele duizenden boeren een winstgevend teeltbedrijf maken.”

Hiertoe zetten de onderstaande projectpartners zich in voor 3-in-1-technologie. Dit omvat de introductie van nieuwe rassen met 3-in-1-technologie, teeltluifel, teelt die niet meer door de grond wordt aangestuurd en teelt op het substraat voor bemesting, d.w.z. druppelirrigatie met oplosbare mest. Boeren kunnen deze technieken desgewenst gelijktijdig of stapsgewijs toepassen. Alleen voor de teelt van zoete kersen, vooral voor de nieuwe markt die Fred belooft in Servië, wordt de teelt aan de grond gebonden met verschillende teeltmethoden: traditioneel spiraalsysteem (rechtop geplant) en revolutionair druppelsysteem (planthoek op één plek).

De gastheer van Servië, Agro-Eco-Vos, is een fruitteeltcoöperatie met 200 boeren in Arilje, Servië. Het is het belangrijkste zachtfruitteeltgebied van het land. Door de substraatteelt van de voeten is de demo niet bodemgebonden. Servische partners kunnen de volumes kopiëren die in andere productiegebieden worden getoond. Daarnaast stelt het PIB-programma Servische boeren in staat om de praktijk te bekijken van verschillende clusterleden die Nederland bezoeken, inclusief de biodynamische aanpak die nu in Servië wordt gevolgd.

READ  De Nederlandse premier Rutte vecht voor zijn politieke carrière in verhit debat | De wereld

Koper voor de rechtbank
Met een professionele aanpak willen de Nederlanders de Servische boeren vooruit helpen. Dat is goed voor het land en de boeren daar, maar ook voor de Nederlandse bedrijven in de fruitteeltketen, van kwekerij tot sortering en opslag. Servië heeft de ambitie om binnen 1 generatie 10.000 hectare van het land van een “moestuin” tot een lucratieve onderneming te maken. In totaal zal deze verandering over twintig jaar plaatsvinden, dus gemiddeld 1000 hectare per jaar. Destijds B.V. Nederland hoopt een sleutelrol te spelen als schoonmaker voor de rechtbank. ​

Projectpartners: Jensen Quality Plants, Rapo, Fall Creek, Fluran Boomquakeriz, Copert Biological Systems, PVP Substrates, VGP Watertechnic, Acrocer, Pato Plastic, FS Europe, Whole Spraying Systems en Zerlofs.

Voor meer informatie:
Nederland Small Fruit Solutions Servië
www.smallfruiterbia.com